Τα αποθετήρια για τη 18.04 LTS είναι διαθέσιμα!
Τρι 24 Οκτ 2017

Πριν λίγη ώρα ο Mark Shuttleworth, ιδρυτής της Canonical της εταιρίας πίσω από το Ubuntu, μέσω του προσωπικού του Blog (ως γίνεται συνήθως) αποκάλυψε την κωδική ονομασία για την επερχόμενη έκδοση 18.04.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η 18.04 θα είναι Long Term Support με διάρκεια υποστήριξης για πέντε(5) έτη από την ημερομηνία πρώτης1 κυκλοφορίας της. Γι' αυτό κυρίως το λόγο θεωρείται ως εταιρική έκδοση και οι προγραμματιστές οφείλουν να την "προσέξουν" ιδιαιτέρως. Η κωδική ονομασία είναι Bionic Beaver αντικατοπτρίζοντας την δυναμικότητα και την ενεργητικότητα του συγκεκριμένου θηλαστικού (του κάστορα).
Να υπενθυμίσουμε ότι το Ubuntu έρχεται πλέον με το GNOME ως βασικό περιβάλλον εργασίας, με τη πρώτη έκδοση που το ενσωματώνει να είναι η τωρινή σταθερή 17.10.
Ο "Βιονικός Κάστορας" αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2018.
Δείτε την αρχική δημοσίευση στο προσωπικό blog του Mark Shuttleworth.

Ώρα για δοκιμές

Όσοι/ες από εσάς συμμετέχετε στις δοκιμαστικές εκδόσεις, γνωρίζετε πολύ καλά τι να κάνετε. Για όσους/ες θέλουν να μπουν σε αυτό τον "κόσμο" των testers, υπάρχει σχετική δημοσίευση στο Ubuntu Wiki, στα ελληνικά.
Η έκδοση 18.04 LTS είναι από εκείνες που χαρατηρίζονται σημαντικές, λόγω του LTS, και όσο περισσότεροι συμμετέχουν στις δοκιμές τόσο το καλύτερο. Το κάλεσμα για testing είναι πάντοτε ανοιχτό.
Ανοιχτά επίσης είναι και τα αποθετήρια, μιας και η ονομασία δόθηκε. Μπορούμε να αναβαθμίσουμε από την 17.10 στη 18.04 (Development Branch) ακολουθώντας τη παρακάτω διαδικασία μέσω τερματικού.
Μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω εντολές copy-paste μια-μια.

 sudo apt-get update; sudo apt-get dist-upgrade
 sudo sed -i 's/artful/bionic/g' /etc/apt/sources.list
 sudo apt-get update; sudo apt-get dist-upgrade

Για τώρα οι αναβαθμίσεις πακέτων ίσως να είναι λίγες. Δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Σε αυτά τα αποθετήρια όμως θα γίνει η ανάπτυξη της 18.04 LTS.
Επίσης, αργότερα θα κυκλοφορήσουν και εικόνες ISO, για όσους/ες επιθυμούν φρέσκια εγκατάσταση, σε αυτόν τον σύνδεσμο.
Καλές δοκιμές !


1Λόγω του ότι οι εκδόσεις LTS χαρακτηρίζονται από τα λεγόμενα Point Releases, ο χρόνος υποστήριξης ξεκινά να μετρά από την πρώτη κυκλοφορία. Δηλαδή, από την 18.04.0

Until next time ... Thanks for reading!