Ubuntu 18.04 LTS Release Schedule
Κυρ 5 Νοε 2017



Το Ubuntu 18.04 LTS προσφάτως μπήκε στον κύκλο ανάπτυξης. Το όνομα δόθηκε (Bionic Beaver), τα αποθετήρια έχουν ανοίξει. Το επόμενο βήμα είναι το Release Schedule.
Κάθε έκδοση του Ubuntu, από όταν το Ubuntu ξεκίνησε την ανάπτυξή του, έχει ένα Release Schedule. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι, χρήστες, εταιρίες, testers, developers κλπ, γνωρίζουν εξ αρχής πότε θα διατεθούν οι Alpha, Beta εκδόσεις.
Ο κύκλος ανάπτυξης αποτελείται από δύο Alpha εκδόσεις, δύο Beta και μια Release Candidate. Έπειτα διατίθεται η έκδοση στο κοινό για περαιτέρω δοκιμές.
Ουσιαστικά, η πρώτη σταθερή και προτεινόμενη προς χρήση έκδοση έρχεται λίγο αργότερα και αυτή χαρακτηρίζεται από τον αριθμό ένα (1). Την ονομάζουμε σημειακή έκδοση (point release) και στη προκείμενη περίπτωση θα είναι η 18.04.1 LTS. Το Release Schedule για τη 18.04 μπορείτε να το δείτε σε αυτό το σύνδεσμο: Ubuntu Bionic Beaver Release Schedule
Συνοπτικά, βλέπουμε τη παρακάτω εικόνα.



Η τελική έκδοση αναμένεται στις 26 Απριλίου 2018.

GNOME Release Schedule

Λόγω του ότι το Ubuntu πλέον έρχεται με το γραφικό περιβάλλον GNOME, ίσως θα πρέπει να κοιτάζουμε και το Release Schedule του GNOME. Έτσι μπορούμε να πάρουμε μια πρώτη ιδέα για το ποια έκδοση του GNOME θα περιλαμβάνει το Ubuntu, σε αυτή τη περίπτωση το 18.04 LTS.
Το Release Schedule του GNOME το βλέπουμε σε αυτό το σύνδεσμο: GNOME Release Schedule και παρατηρούμε ότι η έκδοση 3.28 έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαρτίου, ενώ η έκδοση του Ubuntu για τις 26 Απριλίου.
Κατά τη γνώμη μου είναι αμφίβολο εαν θα συμπεριληφθεί στο 18.04 LTS, μιας και θα είναι μια σχετικά φρέσκια έκδοση και τα όποια σφάλματα (bugs) δεν θα έχουν εξεταστεί και διορθωθεί επαρκώς. Βέβαια η τελική απόφαση ανήκει στους Developers του Ubuntu, εάν όμως αποφασίσουν να συμπεριλάβουν την έκδοση 3.28 θα είναι ένα ριψοκίνδυνο βήμα.


Until next time ... Thanks for reading!